logo-avvoetzorg-iconLogo_AVvoetzorglogo-paramedischcentrumhertenlogo-voetzorglimburglogo-voetzorglimburg

Blog

vrijdag 24 mei 2019

Nagelklachten: Schimmelnagels

Schimmelnagels is een veel voorkomende nagelklacht. In de volksmond ook wel een ‘kalknagel’ genoemd. Vaak begint een schimmelinfectie in een hoekje van de nagel en breidt zich dan verder uit. Wordt deze niet bestreden dan is het mogelijk dat alle nagels geïnfecteerd raken.

Symptomen
De schimmel is te herkennen aan de gele of bruine kleur en er kunnen zich ook kleine vlekjes op de nagels vormen. De nagel wordt op ten duur brokkelig en wordt omhoog geduwd.

Oorzaak
De oorzaak ligt bij de schimmels die zich voornamelijk bevinden in een vochtige en warme omgeving. Ze dringen in de huid en/of nagel en veroorzaken zo een infectie. De schimmel kan afkomstig zijn van een schimmelinfectie van de huid elders op de voet.

Behandeling
Schimmelnagels worden indien nodig dunner gefreesd en schoongemaakt. Dit is een pijnloze behandeling. Deze behandeling is essentieel voor de genezing van uw schimmelnagels. Behandeling van een schimmelinfectie aan de nagel kan in overleg met de huisarts goed worden begeleid door een (medisch) pedicure.

Middeltjes tegen schimmelnagels
Er zijn verschillende middelen op de markt tegen schimmelnagels. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist en/of apotheek. Tabletten tegen schimmelnagels zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Niet alle middelen werken even goed. De middelen moeten consequent worden gebruikt. Tabletten zijn efficiënt, maar hebben soms ongewenste bijwerkingen. In verband hiermee zal uw huisarts terughoudend zijn met het voorschrijven ervan.

Sokken en schoenen
Een schimmel is erg hardnekkig en nestelt zich ook in uw sokken en schoenen. Daarom is het belangrijk dat u uw sokken minimaal op 80 graden wast. Bij deze temperatuur gaat de schimmel dood. Daarnaast is het belangrijk elke dag een schoon paar sokken aan te trekken. De meeste middelen in poedervorm zijn ook geschikt voor het behandelen van sokken en schoenen. Goed werkende stoffen om schimmels te bestrijden zijn myconazol en sulconazolenitraat. Deze middelen zijn onder diverse merknamen verkrijgbaar. Vraag uw podotherapeut of drogist om advies.

Voor advies of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen: via info@avvoetzorg.nl Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag- t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdagochtend van 8.30 - 12.30 uur op T 0475 215621.

Terug naar het overzicht

Nieuws

AV Voetzorg is jarig!!

woensdag 01 juli 2020

Vandaag 1 juli is het precies 2 jaar geleden dat we gefuseerd zijn. Er is een hoop gebeurd in deze twee jaar en...

Lees verder »

Nieuw! Diabetes Voetencheck App

woensdag 03 juni 2020

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op het krijgen van voetcomplicaties. Zelfzorg is ontzettend...

Lees verder »